Щоденник Кременчуцького ЦНАПу під час повномасштабної війни

08 липня 2022, 17:50

ЦНАП міста Кременчука, як і всі інші, не вірив у можливість військового вторгнення з боку рф. У нас також були свої плани: розширення спектра послуг (зокрема для іноземців), переведення максимальної кількості послуг в електронний формат, запровадження надання комплексних послуг за життєвими ситуаціями, поширення інформації про роботу ЦНАПу шляхом проведення різноманітних освітніх заходів, зустрічі з колегами для обміну досвідом, налагодження дружніх відносин із міжнародними партнерами тощо.
День 24 лютого 2022 року зруйнував наші мрії, але, безумовно, не знищив нас — колектив Кременчуцького ЦНАПу.

[24 лютого 2022 року]. Адаптовуємося до нових реалій, але не припиняємо роботу ані на день. Наш ЦНАП вже став як колцентр, який має 1000 та 1 відповідь на 1000 й 1 питання громадян. 

Для збереження інформації, яка міститься в Єдиних і Державних реєстрах адміністраторам ЦНАП було припинено доступи до цих реєстрів. Проте ЦНАП мав можливість надавати послуги, які не потребують взаємодії з державними реєстрами, зокрема це послуги, які надаються структурними підрозділами міськвиконкому. 

До речі, ми одразу зрозуміли, що ЦНАП — це стратегічний об'єкт. Тож задля безпеки відвідувачів та недопущення скупчень людей в одному місці (при цьому приймання замовників послуг у ЦНАП ЗАВЖДИ велося і ведеться за талонами електронної черги на точно призначений день і час), було ухвалено рішення зосередити приймання громадян на віддалених робочих місцях. Щоб все вдалося, ми збільшили кількість робочих місць.

[Після 24 лютого 2022 року]. З першого дня повномасштабної війни знали: ми нізащо не будемо нехтувати сигналами повітряних тривог. 

Ми розробили чіткий план дій: у разі небезпеки вхід до центру зачиняється, а всі присутні організовано спускаються в безпечне підвальне приміщення. До речі, ми в ньому облаштували чотири повноцінні робочі місця, щоб адміністратори ЦНАП мали можливість приймати заявки на послуги.

Щодня хвилиною мовчання працівники й відвідувачі ЦНАПу вшановують пам'ять загиблих унаслідок повномасштабного вторгнення рф.

[Від 30 березня 2022 року]. Було уповноважено приймати заяви від внутрішньо переміщених осіб (ВПО) на реєстрацію, отримання довідки ВПО й оформлення щомісячної соціальної допомоги на проживання. За попередньою домовленістю із суб'єктом надання послуг — управліннями соціального захисту міста — заяви на ці дві послуги приймалися одночасно. 

Це в рази зменшило навантаження на адміністраторів та позбавило необхідності ВПО по декілька разів звертатися до ЦНАПу. Статистика свідчить, що протягом одного дня наш ЦНАП приймав до 2000 заяв від ВПО. 

Усі дії у воєнний час скеровані на те, щоб відновити масштаби роботи, які були в мирний час. Поступово з'явилася можливість відновити доступи до окремих державних реєстрів. Нині адміністратори ЦНАП працюють у Єдиній державній електронній системі в галузі будівництва на порталі Дія (з 20.03.2022), Єдиному державному демографічному реєстрі (з 22.04.2022), Єдиному державному реєстрі транспортних засобів (з 22.04.2022), Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (з 01.06.2022), Державному земельному кадастрі (з 13.06.2022), Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно (з 16.06.2022).

[З 11 травня 2022 року]. Відновили можливість замовляти онлайн 17 адміністративних послуг через сайт Кременчуцького ЦНАПу. У мирний час була доступна 41 послуга.

[З 1 червня 2022 року]. Поновили проведення щотижневих навчань із підвищення кваліфікації адміністраторів ЦНАП. 

Війна війною, а самовдосконолення та покращення держсервісу задля кращого майбутнього нашої держави ніхто не скасовував

[27 червня 2022 року]. Був звичайний день. Ніщо не передбачало біди, Упродовж дня було прийнято 468 заяв. 

І тут — сигнал повітряної тривоги о 15:42. Ми, як завжди в таких випадках, припинили поточну роботу та спустилися в укриття. Звук потужного вибуху дав зрозуміти, що нещастя сталося зовсім близько (торговельний центр, у який влучила ракета, розташований у пішій доступності). А в нашому ЦНАПі було пошкоджено вікна з боку ТРЦ та покрівля даху. Боляче.

[1 липня 2022 року]. Ми будемо діяти, хай там що. Підтвердженням цього є той факт, що ЦНАП фактично надає вже 500 послуг. А все завдяки згуртованості нашого колективу та невтомному бажанню продовжувати займатися тим, що вміємо найкраще — бути на службі в громади й надавати якісний сервіс. У кожного свій фронт! Наш — на полі адміністративних послуг!

День 24.02.2022 НЕ зруйнував наші мрії… Лише відтермінував їх до нашої перемоги! Слава Україні! Смерть ворогам!

Матеріал підготовлено директоркою ЦНАПу міста Кременчук Тетяною Печерицею